TELKKARI & ELOKUVA

yellow_line

Taistelu norsunluusta (The Ivory Game, USA 2016), tuottaja: Leonardo DiCaprio

Kansainvälisesti huomiota saaneessa dokumentissa nähdään myös suomalainen Team Rokka. Rokka löytää ratkaisevia todisteita Itä-Afrikan etsityimmän norsunluukauppiaan autosta. Dokumentti on julkaistu Netflix-suoratoistopalvelussa 4.11.2016

Viimeisen viiden vuoden aikana on tapettu yli 150 000 norsua. Norsunluubisneksen vuoksi maailmassa kuolee yksi norsu joka 15. minuutti. Teurastuksen seurauksena Länsi- ja Keski-Afrikan norsukannat ovat kadonneet. Mikäli tappaminen ei lopu, afrikannorsua uhkaa sukupuutto 15 vuodessa.

Samalla miljardiluokan bisnes vain kasvattaa arvoaan. Mitä harvinaisemmaksi norsunluu käy, sitä korkeammaksi sen hinta nousee.

Kief Davidsonin ja Richard Ladkanin ohjaama Taistelu norsunluusta tarkastelee norsunluukaupan koko ketjua, joka alkaa Itä-Afrikassa toimivista salametsästäjistä ja päättyy välikäsien ja salakuljettajien kautta maailman suurimmille norsunluumarkkinoille Kiinaan.

Dokumentin tekijät eivät epäröi osoittaa norsunluukaupan sallivan valtion oleva suurin syyllinen uhkaavaan sukupuuttoon. Taistelu norsunluusta kertoo, miksi norsujen salametsästys on koko maailman ongelma.

Kaikki Norsunluukoira-dokumenttisarjan jaksot katsottavissa YLE-areenassa 27.12.2016 asti

Katso jaksot täältä!

Seitsemänosainen Norsunluukoira-sarja on tarina unelmasta, eläinten oikeuksista ja kulttuurien yhteentörmäyksestä. Jaksoissa saat aitiopaikan siihen, miten Toni ja tiimi koiria lähtivät täysin omatoimisesti Suomesta pelastamaan norsuja ja kitkemään maailmanlaajuista rikossyndikaattia.

Uudessa sarjassa rikostutkija Toni Lahtinen jättää työnsä ja uhraa omaisuutensa lähteäkseen pelastamaan afrikannorsua sukupuutolta. Apunaan hänellä on kouluttamansa norsunluukoira Rokka.

Tansaniassa Toni auttaa poliisin eliittijoukko NTSCIU:ta ja sen sisällä toimivaa erityistä iskuryhmää norsunluun salakuljettajien kiinnisaamisessa. Lisäksi Toni kouluttaa Tansanian poliisin koirayksikössä tansanialaisia koiranohjaajia ja näille valitsemiaan koiranpentuja.

Toni on entisenä sotilaana ja poliisina vastuuntuntoinen suomalainen mies, jolle projektin onnistuminen on elämän ja kuoleman kysymys. Kun suomalainen jämptiys ja itäafrikkalainen rentous kohtaavat, on kulttuurien törmäys väistämätön tosiasia.